free shipping on orders over 99inside EU

Läkkisepäntie 11 C, 00620 Helsinki

0

Your Cart is Empty

March 14, 2024 5 min read

Marko Sarasjärvi on syntynyt Helsingissä vuonna 94 ja asuu edelleen toistaiseksi hoodeilla, kunnes kamppailu-urheilussa tienaamilla miljoonillaan aikoo muuttaa Dubaihin ajamaan Ferrareita.

Marko on ”all in” -ihminen, joko hän tekee jotain täysillä, kun jotain taas ei pysty tekemään edes huonosti. “Minulle tärkeissä asioissa se voi johtaa sekä menestykseen, että toisinaan pakkomielteiseen. Niiden tasapainottaminen on asia jonka kanssa kamppailen eniten.Lopulta pelkästään menestyminen tuo vähän, jos sen ympärillä oman elämän asiat eivät ole kunnossa.Toisaalta se putkinäkö on juuri se asia joka minua ajaa, enkä vaihtaisi sitä mihinkään.”

Tällä hetkellä Sarasjärven arki pyörii täysin vapaaottelun ympärillä, sillä mies lopetti päivätyöt, jotta voisi treenata niin paljon kuin mahdollista. Hän ei myöskään hae opiskelemaan, sillä se veisi ajatuksia pois vapaaottelusta ja kilpaurheilusta. “Olen siinä vaiheessa minun uraa, etten voi tehdä muuta kuin antaa aivan kaiken mitä voin tälle antaa, oli sen hinta mikä tahansa. Jos en tekisi niin, olen varma että se jäisi kaivelemaan loppuiäksi. Kysymys, kuinka hyvä olisin voinut olla?”

 

Hanskat jäihin ja brassista vapariin 

Marko treenaa tyypillisesti arkisin kahdesti päivässä, lauantaisin kerran ja sunnuntaina hän lepää. Toki aikataulu vaihtelee kilpailuista riippuen.

“En olisi mieluummin missään muualla ja jokainen päivä, kun saan herätä pelkästään treenaamaan on lahja. Toki uhraukset tulevat kuvioihin siinä muodossa, että taloudellisesti unelmien polku ei ole jalokivillä päällystetty, vaan arjen pyörittäminen on jokseenkin nuoralla tanssia.”

Sarasjärvi harrasti lapsena hetken judoa, mutta se jäi jääkiekon jalkoihin pitkälle teini-ikään asti, kunnes ensimmäistä kertaa kaukalossa hanskat putosivat jäähän ja kuinkas sattuikaan, jääkiekko vaihtui takaisin kamppailu-urheiluun.

“Näin vapaaottelua ensimmäistä kertaa kertaa, kun The Ultimate Fighterin 3. kausi tuli telkkarista ja niin Marko olikin välittömästi koukussa lajiin. Vapaaottelu kuitenkin tuntui jotenkin liian isolta harppaukselta, joten mies aloitti brasilialaisella jujutsulla”.

Marko päätyi Combat Academyn BJJ-alkeisiin vuonna 2009 ja valtavalla YouTuben tekniikka-arsenaalilla hän aloitti heti peruskurssin jälkeen kisaamisen. Lapsena judoa hetken harrastaneena mies piti BJJ:n vapaamuotoisesta harjoittelukultuurista ja tekniikoiden monipuolisuus sekä luovuus puhutteli häntä.

“Kuuden vuoden brassijujutsun kisaamisen jälkeen päätin vihdoin seurata alkuperäistä unelmaani ja siirtyä vapaaotteluun. Lajin vaihto tuntui edelleen pelottavalta, mutta olin BJJ-vuosien aikana löytänyt riittävästi rohkeutta, etten enää kuunnellut sitä sisäistä ääntä, joka sanoo ettei sinusta ole mihinkään, vaan annoin vaan mennä.”

Sarasjärvi on aina treenannut tavoitteellisesti, alusta asti pyrkinyt kuulema kohtuuttomiakin tavotteitaan kohti. Toki vuosien varrella mien on oppinut paljon harjoittelusta ja miltä oikea työ oikeasti tuntuu. “Siirryttyäni vapaaotteluun 2016 voisi sanoa että minun urani oikeasti alkoi, harjoittelu oli ammattimaista ja tulokset vihdoin alkoivat heijastaa haaveita.”

 

Valmentajan tärkein ominaisuus on välittäminen

Marko treenaa nykyään Sisu Gymillä Järvenpäässä. Hän tutustui valmentajaansa vapaaottelun arvokisoissa, Sami Mehamedi oli maajoukkueen päävalmentaja ja yhteistyö on ollut ukkojen välillä alusta asti saumatonta.

Marko mainitsee yhdeksi valmentajan tärkeimmäksi ominaisuudeksi välittämisen. Paras valmentaja ei ole se joka tietää kaiken, vaan se joka välittää eniten. Korkeimmin koulutettu henkilö tai se, kenellä on eniten mestareita vyön alla ei merkitse Markolle mitään, jos ei ole joka päivä läsnä ja välitä urheilijasta kokonaisuutena.

@mehitsu on antanut paljon aikaansa pyyteettömästi. Ajattelulla ja läsnäololla Markon uran kehittämiseksi - tietäen, että unelmat eivät välttämättä koskaan toteudu ja siitä ajasta ei välttämättä saa koskaan mitään takaisin. “Olen siis erityisen kiitollinen siitä että hän on uskonut minuun.” Marko sanoo.

 

CREST X MARKO SARASJÄRVI

“Sponsorointiyhteistyökin Crestin kanssa sai alkunsa valmentajani Sami Mehamedin ansiosta, hänen katsottuaan tarpeeksi minun loppuun kulutettuja treenikamoja.Olen aina käyttänyt Crestin varusteita. Rehellisesti olen aina kokenut niiden olevan parhaita laadussa ja jos olen kokeillut muita merkkejä, palaan aina takaisin Crestin varusteisiin.Kiitos Crestille sponsorointipäätöksestä! On hienoa, että voi olla aidosti ylpeä Crestin sponssiottelija.“

Ja Crest Crew on myös aidosti ylpeä tästä päätöksestä. Näin hyvää contenttia on sisällöntuottajankin ilo olla editoimatta, joten hypätään suoriin kysymyksiin. Marko hoitaa tarinankerronan ihan ite.

Carelia fight 5.11.2022, ammattilaislista 2-0

Carelia fight 5.11.2022, ammattilaislista 2-0

 

Mikä sinua inspiroi urheilijana? Mistä ammennat inspiraatiosi?

Vedän inspiraatiota muista urheilijoista, elokuvista oikeastaan kenestä tai mistä tahansa, jossa koen jonkun ylittävän jonkun esteen, mikä tuntui alussa ylitsepääsemättömältä.

Mitä teet silloin, kun motivaatio on kortilla?

Vaikka nykyään on suosiossa sanoa että motivaatio on arvotonta, ja itsekuri on avain onneen, niin itse pidän motivaatiota korvaamattomana. Se on voimavara ja polttoaina jota kuuluu kerätä mistä hyvänsä sen löytää ja puhaltaa omaan tekemiseen. Niin kliseiseltä kun se kuulostaakin, tykkään katsoa tai kuunnella YouTubesta motivaatiovideoita. Saan niistä voimaa puskea eteenpäin voimalla, jota pelkästään itsekuri taas takaa. 

 

Mikä on ollut urheilijan matkallasi lowest low -hetki? Miten selvisit siitä?

Henkisesti raskain hetki oli 2019 mm-kisat. Olin edellisenä vuonna yltänyt hopealle MM-kisoissa ja lähdin kisoihin täysin valmiina kirkastamaan sen kullaksi sekä toteuttamaan vihdoin unelman maailmanmestaruudesta.

Pari päivää ennen kisoja huomasin merkkejä flunssasta, tein parhaani haudata epäilykset ja kaikesta huolimatta tiputin kolme kiloa painoa kisapäivää varten. Tiesin jo aloittaessani painonvedon, että kuume oli noussut, mutta jatkoin prosessia siitä huolimatta. Halusin vain päästä kisaamaan ja toteuttaa unelmani.

Pääsin painoon, mutta olo oli niin huono ja kuume noussut niin korkealle, että en pystynyt edetä enää kisapaikalle. Tapahtuma oli siksi niin vaikea henkisesti, että kilpaurheilijana en voi sanoa luovuttavani ja lopettamispäätöstä tehdessäni en pystynyt edes sanoa ääneen, etten kykene kisaamaan. 

Lopulta onneksi valmentajani teki päätöksen puolestani. 

Kisoista vetäytyminen sai minut tuntemaan itseni pelkuriksi ja unelmastani luopuminen omasta tahdosta oli vasten kaikkea sitä, mihin uskon. Toki päätös oli ehdottomasti oikea ja tiesin sen täysin, silti tunnetasolla sitä oli vaikea hyväksyä ja kannoin sitä epäonnistumisen tunnetta pitkään.

 

Cage 54, voitokkaan pro-debyytin jälkeen.

Cage 54, voitokkaan pro-debytin jälkeen.

 

Mikä on sinun why? Miksi olet valinnut olla kamppailu-urheilija ja mikä sinua ajaa eteen päin?

Haluan että elämälläni oli joku merkitys siinä muodossa, että tein elämälläni jotain vaikeaa, joka tuntui mahdottomalta ja jäi elämään minun jälkeenkin. Niin triviaalilta kuin se kuulostaakin, niin maailmanmestaruus tarkoittaa, että olin jossain asiassa maailman paras. Se jää elämään ja sitä voi sitten muistella kiikkustuolissa, että tein jotain tekemisen arvoista. Kamppailu-urheilu lajina valikoitui tietysti koska se on ylivoimaisesti eniten BAD ASS!

Mikä on ollut urheilijan matkallasi highest high? Mistä olet erityisen ylpeä? 

Paras hetkeni urheilijana tähän asti oli MM-kisoissa 2018, kun pääsin finaaliin. Kisat kestivät koko viikon ja voitin neljä maailman parasta amatööriä matkalla. Se hetki, kun istuin yksin saunassa finaalia edeltävänä päivänä taas hikoillen painoa aamun puntaria varten. Kontrasti siihen, kun ennen ensimmäistä ottelua sama sauna oli aivan tupaten täynnä kaiken maalaisia ottelijoita, eikä siellä voinut edes istua tilanpuutteesta. Olinkin yhtäkkiä ainoa jäljellä. Still here… Se oli hieno hetki.

Merkittävin voittosi, mitä opit siitä?

Merkittävin voittoni oli 2023 keväällä kun ottelin altavastaajana Cage Warriors debyyttini. Olin ollut alkukevään Thaimaassa, enkä ollut jalassani olevan lihansyöjäbakteerin takia pystynyt treenaamaan moneen kuukauteen.

Neljän viikon treenaamisella uran tärkeimpään matsiin. Opin siitä sen, että olosuhteista huolimatta voitto voi aina tulle sille, joka siihen uskoo. 

 

Karvain tappiosi, mitä opit siitä?

Karvain tappio oli MM-kisoissa 2022 semi-finaalissa. Hävisin eräälle venäläiselle huipulle, jolle olin jo aikaisemmin hävinnyt 2019 EM-kisoissa. Kolme vuotta myöhemmin sain tilaisuuden korjata sen vääryyden. Sama kaveri oli ollut mukana jokaisella lenkillä ja puntilla ja matkalla seuraaviin treeneihin, aina motivaationa seuraavaa kohtaamista varten. Siitäkin huolimatta kaikkeni antaneena jouduin myöntämään, että hän oli parempi ja se oli rehellisesti sanottuna paskaa.

 

Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi?

Minun tavoitteeni on UFC-mestaruus. Kuten jo sanottu, unelmani ja tavoitteeni ovat kohtuuttomia ja silti tahtotila on sen mukainen.

 

Kelle/keille haluaisit lähettää kiitoksesi ja terveisesi?

Erityinen kiitos itselleni, että olen tähän ryhtynyt. Mulla ei olisi näin kivaa ilman itseäni.

 

Terveisesi kaikille, jotka haaveilevat urheilijan urasta tai ovat sen alussa: 

Ole rohkea, ahkera ja usko itseesi, vaikkei muut uskoisi. Vain sinä päätät, kuinka pitkälle pääset. Kysymys ei ole, kuka on paras alussa, vaan ketä on jäljellä.

 

Onko sinulla idoli tai esikuva? Kuka hän on ja miksi?

David Goggins, aikamme suuri käytännön filosofi.

 

Mottosi:

Annat vain kaiken.

 

Onko sinulla muita intohimoja, kuin urheilu? 

Elokuvat ja videopelit. Olen salaa nörtti.

 

Crestin sponsoriottelija Marko Sarasjärvi Cage Warriorsissa Englannissa.
Crestin sponsoriottelija Marko Sarasjärvi Cage Warriorsissa Englannissa.

 

 

Markon lemppari motskubiisi on Pokemontunnari. 

Kuullaanko se seuraavan matsin sisääntulossa? Tuu yytsiin, ku Sarasjärvi seuraavan kerran nousee häkkiin.

15.3.2024 Sarasjärvi  otteleekin kolmatta kertaa @cagewarriors tapahtumassa. Ottelu käydään Manchesterissa, Englannissa ja se on katsottavissa livenä UFC Fight Pass -sovelluksesta.

Markon Cage Warriors sopimuksessa on tälle vuodelle neljä ottelua. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, vuoden lopussa mies kolkuttelenkin mestaruusvyön ovella - eikä millään kosioreissulla, vaan ottamassa sen, mikä hänelle kuuluukin.

Paa Marko seurantaan myös instagramissa @marko_sarasjarvi

 

Leave a comment