Ilmainen toimitus yli 99 € tilauksille!
Läkkisepäntie 11 C, 00620 Helsinki
Ilmainen toimitus yli 99 € tilauksille!
09 helmikuu, 2024 6 min read
Lemar Khan on syntynyt Pakistanissa vuonna 1997 ja Suomeen hän on muuttanut vuonna 2000. Mies kuvailee itseään intohimoiseksi ja ahkeraksi. Vahvuuksinaan sekä parhaimpina puolinaan työmoraali ja kurinalaisuus. Lemarin vahvimmat inspiraation- ja energianlähteet ovat voitonhalu sekä tieto siitä, että kehitykselle ei ole rajaa tässä lajissa. Nämä asiat saavat miehen jahtaamaan kehitystä ja voittoa joka päivä, vaikka motivaatiota ei olisi.
“Olin 14, kun Isäni näytti minulle YouTubesta UFC matseja ja kertoi, että siinä organisaatiossa kilpaillaan lajissa, jossa kaikki kamppailulajit oli yhdistetty yhdeksi. Kun näin näiden urheilijoiden osaavan lyödä, potkia, painia, kuristaa ja lukottaa, se sai minut kunnioittamaan heidän urheilua eniten ja olin tosi kiinnostunut siitä. Suorastaan ihailin sitä ja tiesin siitä tulevan lajini.”
Vapaaottelun 2022 EM-kisojen ensimmäinen päivä. Voitto triangeli kuristuksella ensimmäisessä erässä virolaista vastaan.
Kun Lemar oli nuori, hänen isänsä vei lapset harrastamaan karatea, josta Lemar ei ollut aluksi lainkaan kiinnostunut. Hän tapasi siellä kuitenkin uuden ystävän, joka oli tosi ahkera ja treenasi tosissaan joka päivä. Khanin kilpailuvietti nousi esiin ja hän halusi pärjätä ystävälleen, joten Lemar alkoi treenaamaan ystävänsä kanssa. Silloisella kamppailusalilla oli yksi valmentaja, jolla oli kokemusta potkunyrkkeilystä sekä brasilialisesta jujitsusta ja hän valmensi nuorille kerran viikossa myös kyseisiä lajeja. Ne treenit olivat Lemarin lempparit, sillä tekniikoita pystyi soveltamaan paljon aidompaan kamppailutilanteeseen.
“Kyseinen valmentaja kertoi myös, että salin toisella puolella on vapaaotteluseura MMA Vantaa, jossa pääsisi treenaamaan enemmän kyseisiä lajeja. Kävin tutkiskelemassa, miten voin mennä treenaamaan sinne ja siellä järjestettiin muutaman kuukauden päästä peruskursseja. Vapaaottelun peruskurssiin oli ikärajana 15v joten ilmoittauduin brasilialaisen jujitsun ja lukkopainin peruskurssille. Peruskurssin valmentaja kertoi, että peruskurssin jälkeen seura järjestää salilla lukkopainikisat, josta innostuin heti ja uskoin pärjääväni niissä suoraan peruskurssin jälkeen, joten ilmoittauduin niihin. Kisoissa minut kuitenkin kuristettiin heti 10 sekunnissa tajuttomaksi ja se vähensi itsevarmuutta sekä kiinnostusta lajia kohtaan. Uskoin, etten ole tarpeeksi lahjakas kamppailulajeja varten. “
“Noin neljä vuotta myöhemmin lukion kuntotesteissä tulokseni olivat tippuneet yläasteen tuloksiin verrattuna siihen aikaan, kun treenasin kamppailulajeja, joten palasin kamppailu-urheilun pariin - aluksi vain lukkopainitreeneihin, mutta parin viikon jälkeen intoni lajia kohtaan syttyi uudelleen ja aloin käymään kaikissa treeneissä. Muutaman kuukauden jälkeen eräs valmentaja aina aamutreeneissä koitti saada minut kisaamaan ja jonkin ajan välteltyäni suostuin menemään 2017 nogi SM-kisoihin. En päässyt mitalisijoille, mutta sain kuusi hyvää matsia ja se palautti kisaintoni. Innostuin koko ajan enemmän ja aloin otella BJJ, nogi ja ADCC kisoissa ja kokeilin 2017 keväällä myös nykyistä lajiani, vapaaottelua. Kokemus oli tosi jännittävä ja voitin matsini. Otin tavoitteeksi keskittyä varusmiespalvelukseni jälkeen täysin vapaaotteluun.”
Lemarin vapaaottelu-ura alkoi hitaasti. Ensimmäisen matsin jälkeen mies oli tosiaan keskittynyt brasilialaisen jujitsun ja lukkopainin kisoihin, varusmiespalvelukseen sekä AMK-pääsykokeisiin. Kesällä 2018 Khan otti päätavoitteeksi vapaaottelun, vaikka kävikin yhä paljon lukkopainimassa. 2018 syksyllä Lemar otti toisen matsinsa ja siitä alkoi pikkuhiljaa rullaamaan vakiintuminen vapaaotteluun. Nyt Khanilla on 18 amatöörimatsia plakkarissa ja helmikuussa Cage 61 -tapahtumassa on Lemarin ammattilaisdebyytti.
Lemar vierailee eri kamppailusaleilla pääkaupunkiseudulla, mutta kotiseura hänellä on Järvenpäässä Sisu Gymillä. Sieltä löytyy paljon taitavia ja omankokoisia vapaaottelijoita sekä lukkopainijoita. “Valmentajan löysin, kun edustin Suomea vapaaottelun EM-kisoissa 2022 ja hän oli ja on yhä maajoukkueen päävalmentaja. Pidän hänen valmennustyylistä ja siitä, että hän ottaa valmennuksen täysin tosissaan ja haluaa auttaa meidät pitkälle.”
Lemarin mielestä hyvä valmentaja on tilannetajuinen, mukautuva ja soveltava. Sellainen, joka osaa soveltaa valmennustaan jokaisen yksilön kehontyypille, ottelutyylille ja vahvuuksille sekä persoonallisuudelle.
Erityisen kiitollinen omalle valmentajalleen Mehitsulle Lemar on hänen avustaan ja ajankäytöstään ottelijoidensa uran eteen. Sponsorisopimus Crestin kanssa oli valmentajan idea.
“Olen Crestin urheilija ja tämä yhteistyö alkoi noin kuukausi sitten, kun minä ja treenikaverini Marko Sarasjärvi otimme yhteyttä Crestiin valmentajamme kautta. Syy miksi halusin itse Crestin tiimiin syntyi siitä, kun kokeilin treenikaverini Omar Tugarevin Crestin hanskoja ja säärisuojia. Huomasin, kuinka paljon enemmän suojaa niissä on ja tuntuvat kuitenkin mukavemmalta, kuin silloiset omani. Pääsin myös testaamaan Crestin kypärää, joka antoi hyvän suojan, muttei kuitenkaan peittänyt puolia näkökentästäni, jonka takia todella tykästyin siihen. Lisäksi Crestin treenivaatteet istuvat hyvin ja näyttävät hienolta.”
Kattokaa ny:
Mikä on ollut urheilijan matkallasi lowest low -hetki? Miten selvisit siitä?
2022 EM-kisojen toisena päivänä kärsin TKO-tappion ukrainalaista vastaan. Häviö oli vapaaottelu-urani ensimmäinen lopetushäviö ja ensimmäinen kertani, kun minut tyrmättiin. Häviö opetti paljon jälkikäteen, mutta sillä hetkellä pettymyksen ja häpeän tunne oli suuri ja aivotärähdyksen pitkittynyt jälkitila oli itselle täysin tuntematon asia, joka vaikeutti sen käsittelemistä. Yli pääsemistä helpotti kuitenkin asiat, jotka opin ensimmäisen lukkopainikisojen häviön jälkeen.
Opin silloin, että häviö pitää vain kohdata ja käyttää sitä oppimismateriaalina tulevaisuutta varten, eikä se ole syy lopettaa vaan pitää palata harjoittelemaan heti. Opin myös, että negatiiviset fiilikset kuten pettymys ja häpeä tulee ja menee ajan kanssa samalla tavalla, kun kaikki muutkin tunteet, joten kärsivällisyys auttaa saamaan itsevarmuuden takaisin. Sen takia palasin häviön jälkeen treenamaan heti.
En tietenkään nyrkkeillyt tai muuta, missä aivot voivat saada vahinkoa, mutta palasin heti tekemään lenkkejä, painimaan, punttia ja lyömään ja potkimaan pädejä ja säkkiä. Ja aika ja kärsivällisyys toi itsevarman olon takaisin ja olin taas erittäin luottavainen omasta tulevaisuudesta.
Mikä on sinun why? Miksi olet valinnut olla kamppailu-urheilija ja mikä sinua ajaa eteen päin?
Tätä olen miettinyt itsekin ja vaikea löytää vastausta. Olen harrastanut useita urheilulajeja ja mikään ei ole saanut minua yhtä vahvasti koukkuun niin kuin vapaaottelu. Olen huomannut, että urheilulajeissa, jotka eivät ole kamppailulajeja, voitot ja häviöt eivät jätä minulle yhtä vahvoja fiiliksiä verrattuna kamppailulajeihin. Näistäkin kuitenkin vapaaottelussa itselle syntyy paljon vahvempia tunnetiloja voiton tai häviön jälkeen verrattuna muihin kamppailulajeihin joissa olen kilpaillut, kuten BJJ, nogi, lukkopaini, thainyrkkeily ja vapaapaini.
Mikä on ollut urheilijan matkallasi highest high? Mistä olet erityisen ylpeä?
Vapaaottelussa Suomenmestaruus oli tavoitteeni pitkään aikaan. Yritin vuosina 2019 ja 2021, enkä voittanut kumpanakaan vuonna, mutta 2022 kolmannella yritykselläni voitin sen ja sain ensimmäistä kertaa paikan maajoukkueessa ja olin siitä ylpeä. Olen myös erityisen onnellinen nogi kisojen menestyksestä 2022 alkupuolella, kun voitin ensimmäistä kertaa oman painosarjani Suomenmestaruuden purppuravöissä ja myöhemmin myös ensimmäistä kertaa tuplakultaa Suomen avoimista mestaruuskisoista omassa ja avoimessa painosarjassa purppuravöissä.
Merkittävin voittosi, mitä opit siitä?
Ensimmäinen voittoni amatöörivapaaottelussa. Se näytti kuinka paljon opittavaa tässä lajissa on ja sai minut haluamaan oppia kaikki kamppailun osa-alueet eikä pelkästään jujitsua ja lukkopainia.
Karvain tappiosi, mitä opit siitä?
Karvain tappioni on EM-kisojen tappio, josta puhuin ylempänä. Opin siitä, että tässä lajissa ei voi luottaa kovuuteen ja siihen, että kestää iskuja. Tässä lajissa on aina olemassa tyrmäysmahdollisuus, vaikka olisi vahvoja iskuja kestänyt aiemmin.
Onko sinulla idoli tai esikuva? Kuka hän on ja miksi?
Saan inspiraatiota tosi monesta urheilijasta ja kunnioitan heidän saavutuksia, työmoraalia ja mentaalista vahvuutta. Minulla on pitkä lista urheilijoista joita tutkin ja opiskelen ja koitan oppia heidän tekniikkaa, mentaliteettia, treenitapoja jne., mutta esiin nousevat esikuvat ovat Abdul Hussein ja Jesse Urholin, koska olen viettänyt treenisalilla paljon tunteja molempien kanssa. Olen päässyt treenaamaan monen huipputason vapaaottelijan kanssa, mutta se että olen päässyt treenaamaan ja näkemään vierestä Abban ja Jessen taidot ja tason pitkän ajan verran, nostaa heidät erityisesti esille.
Kelle/keille haluaisit lähettää kiitoksesi ja terveisesi?
Minulla on ollut paljon tukijoita ja auttajia urallani, joita tahdon kaikkia kiittää. Kuitenkin erityisesti esille nousee pikkuveljeni Sabauun Khan, joka on tukenut minua ihan ensimmäisestä päivästä asti ja aina uskonut minuun.
Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi?
Minulla on paljon tavoitteita tulevaisuuttani varten, mutta ensimmäisenä niistä on päättää 2024 neljään ammattilaisvoittoon.
Terveisesi kaikille, jotka haaveilevat urheilijan urasta tai ovat sen alussa:
Tehkää paljon töitä uran eteen ja älkää antako epäonnistumisen pilata uskoanne itseenne. Epäonnistumisia tulee paljon ja ne ovat osa kehitystä.
Mottosi:
”Dream big, work hard, achieve greatness.”
Lempi motivaatiobiisisi: Young Jeezy - Seen it all ft. Jay Z
2023 Ikuinen peruskurssi: Invitational otteluilta Helsingissä. Voitto kaikin tuomariäänin Elmo Peltosta vastaan.
Jos urani kiinnostaa ja haluatte tietää enemmän tulevaisuuden suunnitelmastani, matseista ja muita kiinnostavia asioita, niin seuratkaa sosiaalisessa mediassa ja samalla tuette minua ja autatte saamaan näkyyvyttä ja sponsoreita, joka auttaa edistämään uraani. Tuu myös todistamaan mun ammattilaisdebyyttiä Cage 61 -tapahtumassa Otto Saarta vastaan 10.2.2024. Odotan matsia innolla ja fiilis matsin suhteen on tosi positiivinen ja itsevarma.
CAGE 61 ammattilaisvapaaottelutapahtuma räjäyttää kamppailuvuoden käyntiin Helsingin Kulttuuritalolla lauantaina 10. helmikuuta. Illan ensimmäisessä ammattilaisottelussa suomenmestari Lemar Khan kohtaa ammattilaisdebyytissään Helsingin Otto Saaren.
"Tsingis" Khan
Järvenpään SISU Gymiä edustava Lemar Khan nousee tuoreena CAGE-sopimusottelijana debyytissään Kultturitalon valokeilaan. Vahvasta lukkopainistaan ja taktisesta osaamisestaan tunnettu Khan on takonut menestystä läpi Suomen lukkopainikentän ja napannut myös vapaaottelun suomenmestaruuden, sekä maailmanmestaruuskilpailuiden edustuspaikan maajoukkueesta.
Kovat odotukset eivät kuitenkaan Khania hetkauta ja hän nousee itsevarmana illan ensimmäiseen ammattilaiskoitokseen.
-Uskon, että ottelu tulee olemaan todella kovatempoinen. Lähdemme mittaamaan, kumman painiosaaminen on parempaa häkissä. Meillä on todella samanlainen tyyli, joten nyt päästään testaamaan kumpi osaa soveltaa sitä paremmin.
Salon samurai
Salosta kotoisin oleva ja sittemmin helsinkiläistynyt Otto Saari on yli 30 amatööriottelun veteraani. Vahvaa painiosaamista ja pelotonta pystyottelua hyväkseen käyttävä GB Gymin kasvatti nousee helmikuun 10. päivä uransa kolmanteen ammattilaisotteluun Helsingin Kulttuuritalolla.
-CAGE on pitkään toiminut sinä tunnetuimpana organisaationa, ihan siitä asti kun olen alkanut vapaaottelusta kiinnostua. Olen haaveillut, että jonakin päivänä olen ottelemassa CAGE:ssa SUomen parhaimmiston kanssa!
UFC- veteraani Anton Kuivasen valmennuksessa harjoitteleva Saari ei lähde "Tsingis" Khania kumartelemaan, vaan aikoo hakea tähänastisen uransa kovimman voiton helmikuun 10pv.
-Kivaa otella Lemarin kanssa! Hän on hauska ja ystävällinen tyyppi, jonka olen tuntenut pidemmän aikaa. Uskon kuitenkin, että olen kelju vastustaja Lemarin ensimmäiseksi ammattilaisotteluksi. Khanin ympärillä on iso hype, vaikka hänen paras saavutuksensa on vain vapaaottelun suomenmestaruus. Edellisenä vuonna, kun minä ja Niko Aikonen olimme vielä mukana oli Lemar jaetulla viidennellä sijalla.
CAGE 61 Helsingin Kulttuuritalolla lauantaina 10.2.2024