free shipping on orders over 99inside EU

Läkkisepäntie 11 C, 00620 Helsinki

0

Your Cart is Empty

March 07, 2023 6 min read

Kuinka löytää sopiva kamppailusali ja mitä ottaa huomioon, kun etsii itselleen sopivaa valmentajaa?

Suomi rakastaa kamppailulajeja. Se on todettava, kun maamme tarjontaa tarkastellaan tällä kentällä. Alkeiskursseista on kiinnostunut yhä useampi ja Crestinkin kaltaiset monikamppailusalit sekä -seurat ovat viime vuosina lisääntyneet. Pienetkin seurat ottavat repertuaariinsa jatkuvasti lisää uusia lajeja ja pitkän linjan tekijät jatkavat vahvaa hyvää tekemistään uusine tulokkaineen. Se on hienoa, sillä ovathan nämä lajit mitä monimuotoisinta urheilua ja yhteishengen nostatusta. Kamppailulajien monista psyykkisistä ja fyysisistä hyödyistä puhumattakaan. Monelle kamppailusalista muodostuu kuin toinen koti ja siellä vietetään aikaa muutenkin, kuin vain hiki hatussa treenaten. Siellä syntyy  vahvan psyykeen sekä fysiikan lisäksi elämänmittaisia ystävyyssuhteita, liikeideoita, työpaikkoja, yrityksiä, romansseja, perheitä ja osa ponnistaa urheilijan uralle - myös maailmalle.

Jos et ole vielä kokeillut kamppailulajeja ja ne kiinnostavat, niin ehkäpä tämä artikkeli saa sinutkin hyppäämään remmiin. Kaiken ikäiset ja kokoiset treenaajat sukupuolesta riippumatta voivat aloittaa kamppailulajin harrastamisen. Tämä artikkeli on jokaiselle, joka etsii itselleen sopivaa kamppailusalia. Olet ehkä ensikertalainen, joka suunnittelee alkeiskurssin aloittamista tai ehkä kamppailulajien pariin palaava. Ehkä haluat tutkia tarjontaa tai vaihtaa kokonaan salia. Mitä tekijöitä on hyvä ottaa huomioon, kun etsit juuri sinulle sopivaa treenipaikkaa? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka löytää itselle sopiva kamppailusali.

Moni ensikertalainen miettii toisinaan liian monimutkaisesti uuden lajin aloittamista. Ja se on täysin ymmärrettävää, onhan se jännittävää ja uusien haasteiden edessä mieli saattaa kehittää mitä monimuotoisimpia näennäisiä esteitä. Jos kuitenkin lähdemme olettamuksesta, että olet innoissasi ja todellakin halukas sekä valmis aloittamaan tai ainakin kokeilemaan kamppailulajeja, tee siitä alkuun mahdollisimman yksinkertaista. Jos olet monen aloittelijan tai “liian pitkän” taukoilleen tavoin taipuvainen yliajatteluun - tämä artikkeli on sinulle. Et ole yksin ja moni asia voi pohdituttaa kamppailulajien äärellä ensikertalaista tai uudelleen aloittajaa. Kirjoitimme tästä, jotta jokaisella voisi olisi varmempi olo ja turvallinen tuntu tulla mukaan ehkä elinikäisen, mitä antoisimman harrastuksen tai mahdollisen kilpauran pariin. 

Aikataulut ja treenitarjonta

Ihan ensimmäinen askel on valita laji. Suomen paras nyrkkeilyseura voi kiinnostaa tai ehkä haluat Helsingin parasta muay thai opetusta? Kutsuuko matto tai kaikki? Brassijujutsu- ja vapaaotteluvalmennusta on saatavilla monilla kamppailuseuroilla, myös Crestillä ja löytyy niille monilta paikkakunnilta omansakin. Mehän suosittelemme rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kokeilemaan jokaista lajia ja valitsemaan vasta sitten! Tulemme kirjoittamaan vielä erikseen blogiartikkelin kamppailulajien eroavaisuuksista sekä mahdollisesta valintaprosessista heille, jotka haluavat mutustella vaihtoehtoja ennen aloittamista.

Kun valitset itsellesi oikeaa kamppailusalia, kiinnitä huomiota myös treeniaikatauluihin. Ovatko ne sovitettavissa arkeesi? Onko treeniaikatauluissa variaatioita, jotta pääset alkuun mukaan ainakin pari kertaa viikossa? Entä alkeiskurssin aikataulu? Alkeiskurssilla treenataan yleensä kahdesta kolmeen kertaan viikossa ja iltapäivällä tai iltasella. Usein aikataulut ovat omassa elämässä sovitettavissa treenien myötäisiksi ja monella salilla treenataankin tätä nykyä jo joka päivä aamusta iltaan aina ohjatuista tunneista vapaatreeneihin.

Crest haluaa tukea jäsentensä aktiivista harrastamista tarjoamalla jokaiselle jäsenelle kulkuluvan tiloihin aamuvarhaisesta iltamyöhään. Nyrkkeily, thainyrkkeily, brassijujutsu ja vapaaottelu kuuluvat Crestin lajikatalogiin. Meillä voit harrastaa kaikkia lajeja yhdellä jäsenyydellä, kunhan vaadittavat alkeet kustakin lajista on suoritettu. Alkeiskurssit pyörivät jatkuvasti. Tutustu treeniaikatauluihimme täältä ja ilmottaudu mukaan vaikka heti.

Kamppailusalin yhteydessä on myös R5-kuntosali, johon jokainen meillä treenaava jäsen saa tuntuvan alennuksen. R5-kuntosali tarjoaa myös mm. urheiluhierontaa, fysioterapiaa sekä pienryhmä- ja yksilövalmennusta urheilijoille. 

Tässä R5 palvelut: Fysioterapia ja muut palvelut Helsinki | R5

Sijainti

Tärkein tekijä kamppailusalin valinnassa on sijainti ja monelle esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvalle mitä todennäköisimmin myös syy vaihtaa kamppailusalia. Toiset ovat toki valmiita matkustamaan vaikka maailman ääriin rakkaiden treenikavereiden ja erinomaisen valmennuksen vuoksi. Se on hienoa. Arjen aikataulujen puitteissa harvalle meistä se on kuitenkaan mahdollista. Joten ei muuta, kuin karttapalvelu auki ja etsimään, missä nyrkkeilyä opetetaan tai missä on lähin muay thai -sali. Jos asut pienellä paikkakunnalla, tämä on todennäköisesti tehty sinulle helpoksi, sillä vaihtoehtoja on yleensä yhdestä muutamaan. Ehkä perustat vielä oman? Siitä haaveillessa voit inspiroitua Crestin tarinasta ja lukea sen täältä

Mitä lähempää kotia tai työpaikkaa salin valitset, sitä todennäköisemmin myös menet treeneihin mukisematta tai tekosyitäkään keksimättä. Jos jostain syystä et pidäkään salin tunnelmasta, teenikavereista tai valmennuksesta, alkeiskurssin jälkeen on kuitenkin tuntuma lajin pariin saatu ja voit alkaa tunnustelemaan kenttää laajemminkin. Jos ensimmäisellä kerralla ei natsaa, toisella tai kolmannella aivan varmasti. Muista myös antaa palautetta valmennuksesta ja salin tunnelmasta. Me olemme kaikki lajin parissa kehittymässä ja kasvamassa paremmiksi versioiksi itsestämme. Myös me konkarit. Tästä päästäänkin seuraaviin kohtiin, mitä ottaa huomioon kamppailusalia valitessa.

Suositukset

Tunnetko jonkun joka on harrastanut kamppailulajeja? Vaikka meitä on Suomessa monia, kenttä on edelleen viidakkorummun ja puskaradion äärellä suhteellisen pieni. Kysy suosituksia. Hyvistä kamppailusaleista sana kiertää ja usein ihmiset puhuvat niistä kysymättäkin. Jos et tunne ketään kamppailu-urheilijaa tai harrastajaakaan, käy keskustelupalstoilla utelemassa tai aloita jodlaus. Ehkä teet oman somepostauksen aiheesta. Tutustu eri seurojen nettisivuihin sekä sosiaalisen median sivuihin. Jos jokin mietityttää - kysy. Laita viestiä suoraan kamppailusalille. Me teemme tätä rakkaudesta lajiin ja toivomme, että jokainen löytää itselleen sopivan lajin sekä seuran. 

Yhteistietomme löydät täältä. Meille voit aina laittaa viestiä myös facebookissa ja instagramissa. Tuu seuraamaan meitä, heitä sydäntä ja paina peukkua!

Salitoiminta

Varustemyynti

Valmennuksen taso

Kun tutustut näihin eri lähteisiin ja kanaviin, kiinnitä huomiota valmentajien kokemukseen sekä tietotaitoon. Mitä monipuolisempi sekä pidempi tausta valmentajilla kamppailulajeista sekä kilpaurheilusta on, sitä todennäköisemmin saat myös tasokasta opetusta. Useilla kamppailusaleilla valmentaakin vain kilpailijat tai entiset sellaiset. Tämä on todella hyvä mittari tietotaidolle. Jos itse kisaa ja vieläpä menestyy kisoissa, tietotaito on varmasti kamppailulajeista hallussa. Tämä ei tietenkään tarkoita, että osaa myös valmentaa ja opettaa. 

Alkeiskurssien ensimmäinen tunti on yleensä jokaisella kamppailusalilla ilmainen. Ensimmäisellä tunnilla et ehkä saa kokonaiskuvaa salin toiminnasta tai valmennuksen tasosta, mutta voit olla valppaana salin tunnelmasta sekä valmentajien asenteesta. Kiinnitä huomiota opetuksen tasoon. Onko opetus selkeää ja ymmärrettävää? Entä inspiroivaa ja innostavaa? Tuletko huomatuksi ja huomioiduksi? Hyvä valmentaja ottaa jokaiseen yksilöön jo ensimmäisellä tunnilla jonkinlaisen kontaktin. Parhaassa tapauksessa olet saanut jo alkeiskurssin ensimmäisellä kerralla yksilöllistä ohjausta ja voit olla varma, että kehitykseesi panostetaan ja valmentajan tai tiimin tuki on aina salilla saatavilla. 

Mitä perusteellisemmaksi sekä monipuolisemmaksi opetus alkeiskurssin edetessä muodostuu, sitä todennäköisemmin tulet myös jatkossa saamaan laadukasta valmennusta. 

Muista myös itse olla aktiivinen sekä rohkea. Esimerkiksi isoilla saleilla treenaa monta ryhmää ja paljon ihmisiä. Jos haluat kehittyä, tuo se myös itse ilmi valmentajille.

Tunnelma ja ilmapiiri

Kamppailusalin tunnelma ja ilmapiiri ovat todella tärkeitä tekijöitä, kun etsit juuri sinulle sopivaa treenipaikkaa. Hyvän salin tunnistat hyvästä meiningistä. Tervehtivätkö valmentajat? Katsovatko ihmiset silmiin? Puhutaanko sinulle? Irtoaako yhdeltäkään kehähailta hymynkare edes hetkeksi? Ja edelleen, tuletko huomatuksi ja huomioiduksi? Kannustava, hyväksyvä sekä hyvän meiningin ilmapiiri kuuluu urheiluun. Tämä on todella tärkeä perusta, joka luodaan jo alkeiskurssilla sille, motivoiko kamppailusalille lähteminen useamman kerran viikossa sinua. Millaiset treenikaverit salilta löytyy? Voisitko ennen pitkää pitää paikkaa ikään kuin toisena kotina? Nimittäin sitä se tulee sinulle olemaan, kun laji vie kunnolla mennessään. 

Toki on ihmisiä, jotka käyvät vain silloin tällöin treenaamassa ja kuntoa kohottamassa, mutta kyseessä on silloinkin kontaktilaji, jossa ollaan henkisesti sekä fyysisesti haavoittuvassa asemassa vastaottelijan äärellä - välillä todella lähekkäin, fyysisen sekä psyykkisen kestävyyden äärirajoilla. Oman hyvinvointisi kannalta on hyvinkin merkityksellistä, koetko olosi riittävän rentoutuneeksi sekä turvalliseksi salilla ja porukassa, jossa treenaat. 

Jo alkeiskurssin aikana sinulle tulee varmasti piirtymään selkeä kuva siitä, onko kyseinen sali sinua varten. Kunnioita omaa tunnettasi näissä asioissa - ja lopulta, valitse oma kamppailusalisi- sekä lajisi sydämellä. 

 

Kamppailusalin varustus ja välineistö

Kaikki muu menee tämän kohdan edelle ja silti tätä kohtaa ei missään nimessä pidä väheksyä. Unelma voi alkaa jo pelkästä hyppynarusta ja hanskoista. Pinnasta, johon voi lyödä sekä potkia. Harjoittelukaverista, joka tsemppaa jatkamaan silloinkin, kun hapottaa. Eli välineistön ei missään nimessä tule olla ensimmäinen kriteeri, kun etsit itsellesi oikeaa kamppailusalia tai -seuraa. Eikä edes toinen, mutta ollaan rehellisiä - laadukas sekä monipuolinen välineistö kamppailusalilla tekee harjoittelusta 100 kertaa mielekkäämpää, tehokkaampaa ja tuloksellisempaa. Se myös mahdollistaa monipuolisen harjoittelun sekä valmennuksen. 

Kattavan varustuksen kamppailusalilta löytyy ainakin nämä:

  • Nyrkkeilyhanskoja aloittelijoille, joilla ei ole vielä omia tai lainahanskat unohtelijoille
  • Muutama eri kokoinen sekä painoinen nyrkkeilysäkki
  • Pistehanskoja / thai padeja
  • Potkutyynyjä
  • Ja tietysti tukku hyppynaruja
  • Parhaassa tapauksessa myös oma varustemyymälä, jossa pääset sovittamaan juuri sinulle sopivaa varustusta

Todellakin, mitä laajempi valikoima välineistöä salilta löytyy, sitä monipuolisemmin pääset treenaamaan erilaista tekniikkaa. Esimerkiksi nyrkkeilykepit ja nyrkkeilylätkät toimivat oivana apuna lyöntitarkkuuden tehostamisessa. Vatsapanssari  vapauttaa kädet pistareille tai pädeille ja auttaa monipuolisempaan valmennukseen keskittymisessä. Tämän on aihe, josta riittää sana jos toinenkin, joten tulemme kirjoitimaan tästäkin erikseen artikkelin - kamppailusalien sekä kamppailu-urheiluvalmentajien kattavasta välineistöstä.

Aloita tai jatka - ehkä jo tänään

Toivottavasti tämä artikkeli vie sinut askeleen lähemmäksi juuri sinulle oikeaa kamppailusalia,  kohti maailman parhaita treenikavereita sekä huippuvalmennusta. Joskus vähempikin riittää. Perushyvää tekemistä, ihan ookoo ihmisten kanssa, kalsareissa sekä villasukissa valmentavan mestarin ohjauksessa? Siinä tapauksessa kannattaa tulla Crestille. 

Itseironia ja huumori jäivät listasta. Niitä on jokaisella kunnon kamppailusalilla oltava. Crestin kamppailusalin sivuille pääset  tästä. Tutustu meidän tekemiseen ja tuu treenaamaan meidän kanssa. Alkeiskurssitkin pyörivät ja aina alkaa seuraava. Meillä on intohimoiset sekä osaavat valmentajat joka lajissa ja aivan huiput treenikaverit. Salin yhteydestä löytyy myös hanskakauppiaan Crest Shop. On siellä muutakin, kuin hanskoja, toki hanskoista ne parhaimmat. Tuu testaamaan - kamppailulajeja sekä varusteita. 

Aloita. Ilmoittaudu vielä tänään. Se on pieni päätös ja minimaalinen investointi, jota tuskin tulet koskaan katumaan. Se saattaa avata sinulle aivan uuden maailman kovempaan kuntoon, enempään elinvoimaan, kivoihin kavereihin ja joillekin jopa tavoitteelliseen kamppailu-urheilijan uraan. Meiltä löytyy myös kamppailulajit lapsille sekä nuorille, eli junnukurssit.

Leave a comment