Ilmainen toimitus yli 99 € tilauksille!

Läkkisepäntie 11 C, 00620 Helsinki

0

Ostoskori tyhjä

24 heinäkuu, 2023 5 min read

Olitpa sitten ammattilainen, amatööri tai harrastaja, kesäkausi on erinomaista aikaa reflektoida omaa polkua kamppailu-urheilijana. Katsoa taaksepäin omia onnistumisia ja kehityskohtia sekä puntaroida tavoitteita. Oletko saavuttanut tavotteitasi ja ovatko ne sitä myötä muovautuneet uusiksi vai onko sinulla yksi iso tavoite, jota kohti kuljet jatkuvasti?

Olemme kirjoittaneet Crestin Kamppailublogiin viisi henkilkokuvaa ammattilaisina kilpailevista sponsoriottelijoistamme ja pääset lukemaan ne kokonaisuudessaan näistä linkeistä:

Henkilökuvat käsittelevät jokaisen ottelijan arkea, ajatuksenjuoksua, motivaattoreita sekä sielunmaisemaa urheilijana ja ehkä myös ihan vain ihmisenä. Lue artikkelit kokonaisuudessaan ja inspiroidu sekä ime itseesi oivaltavia näkökulmia urheilijuudesta!

Kesäkaudella tosiaan monelle muistuu mieleen myös muu ihmisyys urheilijuuden alla tai ympärillä ja se on hyvä. Tässä artikkelissa nostamme kuitenkin tapetille viisi inspiroivaa oppia ammattilaisurheilijoilta kamppailijan polkuasi vauhdittamaan. Saapuvan syksyn myötä 2024 vuoden kausi on taas pian täällä! Olemme koonneet tähän postaukseen tärkeimmät prinsisiippit sponsoriottelijoidemme henkilökuvista. Katsotaan mitä voimme heiltä oppia. 

Janne Elonen-Kulmala

1. Tee vaan, mee vaan

Eli ota härkää sarvista. Aloita. Jatka. Pysy liikkeessä myös tappioiden ja pysähdysten, tuumaustaukojen sekä kesäreflektointien jälkeen. Jos olet pitkään haaveillut kamppailulajin aloittamisen, tee se tänäsyksynä! Oletko ehkä ollut tauolla ja kaipaat takaisin tatamille, kehään tai häkkiin? Mene! Mitään emme saavuta, ellemme mee ja tee. "Tee vaan", on myös Janne Elonen-Kulmalan neuvo kaikille kamppailu-urheilijoille ja siitä haaveileville. Mottona hänellä elää myös "tekee vaan." Vaikkei siltä aina tuntuisikaan. Se on urheilijan mindsetti ja sen olisi hyvä muodostua myös tavoitteellisen kuntoilijan asenteeksi. 

Urheilijana haastavammatkaan tunteet tai motivaation mahdollinen puute ei voi pysäyttää pitkäksi aikaa. Kun Lampiselta kysytään, mitä mies tekee motivaation ollessa kortilla, hän toteaa: “En oikeastaan mitään erikoista, koitan reenata kuten motivoituneenakin. Parempi kysymys olisi, että mitä teen kun olen motivoitunut, niitä päiviä on huomattavasti vähemmän.” Tavotteita kohti on kuljettava joka päivä tavalla tai toisella. Jos tarkoituksena on todistaa ihan konkreettisia tuloksia, terve itsekuri on välttämätön ominaisuus ja sitä on hyvä harjoittaa kaikessa tavoitteellisessa tekemisessä.

 

2. Tee treeneistä rutiini

Ota treenit tiiviiksi osaksi omaa arkeasi. Tee kamppailusalista toinen kotisi. Kun treenaat tavoitteellisesti, arki on hyvä rakentaa treenejä tukemaan tai suurimmaksi osaksi niiden ehdoilla.

“Käy reeneissä, käy reeneissä ja käy reeneissä. Ole myös nälkäinen ja ota itse asioista ja tekniikoista selvää vaikka juutubesta. Ei tekosyitä.” Sanoo Toni Lampinen henkilökuvassaan.

Jos tämä tuntuu liian kunnianhimoiselta, tee treeniaikataulu, jossa on osa-tavotteita päivä ja viikkotasolla. Jos nyt et treenaa ollenkaan, ota ensin pari treeniä viikkoon ja nosta sitä pikkuhiljaa päivittäisen tekemisen tasolle. Keho muistaa ja kehosi on luotu liikkumaan, mielesi oppimaan ja ratkaisemaan haasteita. Sut on luotu kehittymään. Tai ainakin toteuttamaan luontoasi.

“Mulle kilpaurheilu on ollut pitkään tosi selkeä ja normaali osa arkea. Mulla ei ehkä ole semmosia suuria insipiraation lähteitä. Vaan rakennan elämän tosi luonnollisesti urheilun ympärille ilman motivaatiotauluja tai videoita." Janne Elonen-Kulmala toteaa.

Näiden urheilijoiden neuvoista on hyvä ammentaa ja ne johdattavat myös syvällisten kysymysten äärelle - mikä todella on oma intohimoni, miksi treenaan? Mikä on juuri sinun MIKSI.

 

Riku Urholin

3. Katso ja opi

Esimerkiksi Riku Urholinia inspiroi vapaaottelun suhteen intohimo lajia kohtaan ja sitä kautta taidon kehittäminen ja sen testauttaminen kilpailutilanteessa. Inspiroivaa herralle itselleen on myös lajin huippujen katsominen sekä heidän uskomattomien taidonnäytteidensä sivustaseuraaminen.

“UFC-tapahtuman katselun jälkeen on usein hype päällä ja fiilistä treenailla uusia juttuja. Lisäksi, kun kilometrejä alkaa kamppailukilpailun ja -harjoittelun saralla olla aika paljon, niin pitää ottaa irti kaikki niistä vuosista mitä roppa ja mieli vielä jaksaa ja kestää kovaa ajoa. Porilaisin sanoin: Carpe diem, ei Karppa siä ollu.” Motivaatiopuhuja Urholin julistaa.

Ja kuten Lampinenkin tosiaan totesi: "Ole nälkäinen ja ota itse asioista selvää." Valmentajilta, treenikavereilta, YouTubesta, somesta ja netistä ylipäätään. Katso ja opi. Mallinna. Mene kampailusalille ja kisoihin vain myös katsomaan.

Mene yytsimään meininkejä, vaikket syystä tai toisesta pystyisi treenaamaan, kisaamaan tai antamaan sataa prosenttia itsestäsi. Mene silti paikalle ja elä sekä hengitä intohimoasi silloinkin, kun syystä tai toisesta tarvitset kehollisesti taukoa. Myös havainnoimalla voit oppia. Ja voit oppia paljon myös silloin, kun keho on levossa. Aivot prosessoivat tehokkaammin, kun osa kehosta on levossa ja saatatkin huomata seuraavalla treenikerralla edistystä esimerkiksi aloitekyvyssäsi, rohkeudessasi, tekniikassasi tai luovuudessasi.

 

Toni Lampinen

4. Käännä tappio voitoksesi

Jokainen kamppailu-urheilija kokee vastoinkäymisiä, haasteita ja tappioita. Se nostaa pintaan häpeää ja riittämättömyttä, mutta oikeanlaisenlla mielenlaadulla nuo hetket saa käännettyä oppitunneiksi ja uusiksi nousuiksi. Joten olipa tämänhetkinen tappiosi mikä tahansa, suuntaa energiasi siihen, mitä voit juuri nyt oppia siitä. Tappion, epäonnistumisen, häviämisen tai minkä tahansa vastoinkäymisen nostattamat tunteet on toki hyvä kohdata ja käsitellä. Voiko niistä mennä yli tai jopa läpi?

Esimerkiksi Ilari Kujalan vaikein hetki nyrkkeilijänä on ollut, kun hänen kätensä meni leikkuupöydälle viidettä kertaa. Silloin Ilari ajatteli, että käpälä ei kestä, eikä nyrkkeilyurassa tuntunut olevan enää mitään järkeä. Leikkaus kuitenkin onnistui ja kädestä tuli jopa parempi, kuin ennen edellistä leikkausta. Kujala uskalsi kokeilla jälleen treenaamista. Nyt käsi on kestänyt hyvin. Ilari onkin erityisen ylpeä siitä, että hän aloitti ammattilaisuran pienen tauon jälkeen uudelleen. Ylpeyttä miehessä nostaa myös menestys Olympiakarsinnoissa 2016, kun hän voitti MM-pronssimitalistin. Se opetti että, samaa leipää ne syö. 

Vastoinkäymiset elämssä voivat olla itsestä riippumattomia sudenkuoppia, mutta huipulla elävät ja sinne tähtäävät ymmärtävät, että tavotteidemme äärellä on paljon tilaa omalle tekemiselle ja itsenäiselle vastuulle. Miltä se ajatus tuntuu, että voit itse rakentaa todellisuuttasi ja saavutuksiasi sitä myöden, mihin keskität ajatuksesi, energiasi ja konkreettisen tekemisen? Lopulta olemme hyvin samalla viivalla, sillä jokaisen meidän mieli kantaa valtavaa potentiaalia yksilölliselle kehityksellemme. Ethän samaistu tappioon tai vastoinkäymiseen? Tee siitä ponnahduslautasi kasvuun.

 

Ilari Kujala

5. Muista, miksi aloitit

Ja jos et ole aloittanut vielä, kirkasta itsellesi, miksi haluat aloittaa. Tai jos olet tauolla, miksi haluat jatkaa. Meillä jokaisella on intohimojemme äärellä se suuri miksi. Mitä juuri sinä saat kamppailulajeista? Sponsoriottelijamme mainitsevat adrenaliinin, suuret tunteet, onnistumisenkokemukset sekä portin terveempiin elintapoihin ja samanhenkisten ihmisten seuraan.

Joskus syyt voivat olla hyvinkin simppelit. "Harrastus on nörttiystävällinen ja samalla saan liikuntaa." Kirill Andreev toteaa.

Ilari Kujalalle myös hyvä kunto on yksi iso syy. “Haluan olla mahdollisimman hyvässä kunnossa, ettei pikkupojat ala ryttyilee.“

"Se mitä mä selkeästi urheilusta haen ja minkä menettäminen pelottaa, on kilpailuiden aiheuttamat suuret tunteet ja stressitilanteet.” Kulmala-Elonen pohtii.

Syitä on monia, mikä on sun? Kamppailulajien luonne on hyvin paradoksaalinen. Samaan aikaan nöyristävä ja vahvistava. Moni kokee, että kamppailulajit riisuvat meitä aidommaksi ja rennommaksi sekä todellakin nöyremmäksi. Ne rakentavat meitä myös terveemmäksi, itsevarmemmaksi ja vahvemmaksi.

 

Kirill Andreev

Tee tulevasta syksystä sun tavotteiden ja unelmien syksyAinakin urheilullisesti. Me Crestillä haluamme tukea sun matkaa huipulle. Me tehdään sitä toki inspiroimalla teitä täällä Kamppailublogissa sekä somessa, mutta etenkin toimittalla laadukkaimmat - näidenkin ottelijoiden suosimat kamppailuvarusteet koko kamppailukansalle! Verkkokauppamme on saanut vuoden 2023 aikana useamman uutuuden katalogiin.

Mee shoppailemaan siitä! Kamppailuvermeistäkin voi saada uutta pontta tekemiseen. Kokeile vaikka. Ja mee nyt ainaki treenaamaan. Kesäkausi alkaa olla pikkuhiljaa taputeltu, joten toivottavasti nää viis kohtaa kolahtaa ja ajaa sua johonkin suuntaan - eli eteen päin.

 

Jätä kommentti